Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

12 ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΟΤΑΝ ΤΟ STRESS ΕΧΕΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ



Είναι κάτι μέρες που τρελαίνεσαι. Υπερφορτωμένες με δραστηριότητες όλων των ειδών, συναντήσεις, εκατοντάδες emails, τηλέφωνα και μηνύματα, το ένα project μετά το άλλο. Ακόμα κι αν συνήθως είσαι σε θέση να παραμένεις ήρεμος και επικεντρωμένος, είναι κάτι φορές λες και δοκιμάζεις τα όρια σου. Το στρες χτυπάει κόκκινο και κάπου εκεί ξέρεις ότι πρέπει να επέμβεις.

   Είναι ώρα για αποσυμπίεση

Να πέσουν τα επίπεδα του στρες και να αρχίσεις να έχεις τις αισθήσεις σου και πάλι στους κανονικούς ρυθμούς, και λίγο πιο ήρεμα ακόμα καλύτερα – μετά από όλο αυτό το στρες, το χρειάζεσαι.
Να τι μπορείς να κάνεις :
  1. Βαθιές ανάσες. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Κράτησε τη. Τώρα άφησε τη… αργά. Προσπάθησε να μετρήσεις μέχρι το 10 όσο αφήνεις τον αέρα να βγει. Νιώσε όλη την ένταση και το στρες να βγαίνουν από μέσα σου μαζί με την αναπνοή σου. Επανάλαβε 3-10 φορές, ή όσο νιώσεις ότι χρειάζεται.
  2. Μασάζ. Κάνε μασάζ στον εαυτό σου. Στους ώμους, το λαιμό σου, το κεφάλι και την πλάτη όσο φτάνεις. Βοηθάει πολύ. Ακόμα καλύτερα: ζήτα από το ταίρι σου να το κάνει για σένα! Άλλη μια ωραία τεχνική χαλάρωσης είναι να τεντώσεις και μετά να χαλαρώσεις κάθε μυ στο σώμα σου, ένα τη φορά, ξεκινώντας από τα πέλματα μέχρι τέρμα πάνω, στο κεφάλι σου.
  3. Ένα περίπατο. Πάρε 5 λεπτά ή και λίγα παραπάνω, και κάνε ένα περίπατο κοντά στο σπίτι σου. Ας είναι και ο γύρος του τετραγώνου. Πάρε βαθιές ανάσες όσο περπατάς, και κάνε και λίγο μασάζ στους ώμους και το λαιμό σου παράλληλα. Θα δεις την ένταση σιγά σιγά να φεύγει.
  4. Άσκηση. Λίγο τρέξιμο, ή κολύμπι, ή ποδήλατο, ή ότι σε ευχαριστεί. Πραγματικά η άσκηση διώχνει το στρες από μέσα σου και σου δίνει λίγο χρόνο να σκεφτείς όσο ασκείσαι μόνος σου, στην ησυχία.
  5. Βγες έξω. Ακόμα κι αν δεν πας για κολύμπι ή τρέξιμο, ή κάποια άλλη άσκηση που προϋποθέτει να βγεις από το σπίτι, βγες και πήγαινε κάπου ωραία. Σε μια παραλία ή σε ένα πάρκο, και ηρέμησε εκεί παρέα με το καφεδάκι σου (ή το τσάι σου – προσωπικά ο καφές δεν είναι στις προτιμήσεις μου). Είναι ωραίο να συνδέεσαι με τη φύση και να παίρνεις όλη αυτή την ομορφιά μέσα σου. Όσο είσαι εκεί, τεντώσου, χασμουρήσου, πάρε λίγες βαθιές ανάσες και απόλαυσε το.
  6. Σεξ. Κλασική μέθοδος αποσυμπίεσης. Ίσως η καλύτερη και ίσως έπρεπε να είναι πρώτο στη λίστα.
  7. Πάρε ένα ρεπό. Μπορεί να χρειάζεται η παρουσία σου στη δουλειά, όπως πάντα άλλωστε, αλλά αν δεν είσαι σε θέση να αποδώσεις και να αντέξεις επιπλέον πίεση από τη δουλειά και τους συναδέλφους ή τους προϊσταμένους σου, καλύτερα πάρε ένα ρεπό. Την επόμενη μέρα θα έχεις φρέσκια όρεξη και υπομονή να συνεχίσεις τη δουλειά σου.
  8. Διαλογίσου για λίγο. Δε χρειάζεται να είσαι εκπαιδευμένος για να κάνεις ένα σύντομο χαλαρωτικό διαλογισμό. Απλά κάθισε κάπου ήρεμα, κλείσε τα μάτια, χαλάρωσε, και επικεντρώσου στην αναπνοή σου. Προσπάθησε να επικεντρωθείς στον αέρα που μπαίνει και βγαίνει από το σώμα σου με την κάθε αναπνοή. Όταν σου έρχονται άλλα πράγματα στο μυαλό (γιατί θα σου έρθουν αναπόφευκτα), απλά παρατήρησε τα (μην προσπαθείς να τα διώξεις με το ζόρι) και επέτρεψε τους να φύγουν σιγά σιγά όσο εσύ επικεντρώνεσαι και πάλι στην αναπνοή σου. Κάντο αυτό όσο μπορείς, και μετά πάρε 2-3 μεγάλες ανάσες, από αυτές που διώχνουν μαζί και ότι σε βαραίνει. Μετά από αυτό, θα σηκωθείς άλλος άνθρωπος.
  9. Διάβασε. Χουχούλιασε στον καναπέ με ένα καλό βιβλίο ή κάτι που να έχει σελίδες τέλος πάντων. Κάτι που θα απορροφήσει τη σκέψη σου τελείως, που θα την τραβήξει από οτιδήποτε άλλο.
  10. Πέρνα χρόνο με τους αγαπημένους σου. Για μένα οι στιγμές με τον άντρα μου και τη μικρή είναι μοναδικές. Χωμένοι μέσα στις κουβέρτες στον καναπέ, επικεντρωμένη σε εκείνους, ξεχνώντας τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί να ξέρεις ότι είναι ότι πιο σημαντικό στη ζωή σου, αλλά κάποιες φορές χρειάζεται μια υπενθύμιση.
  11. Αποσυνδέσου. Κλείσε τηλέφωνα, υπολογιστές, και κλείσε τον έξω κόσμο ακόμα παραέξω για λίγο. Όλα αυτά απλά ανεβάζουν τα επίπεδα του στρες. Βγες από το Internet και ξέχνα τον online κόσμο. Μπορείς να το κάνεις! Εκτός από το zenhabits.gr, αν συνηθίζει να σε ηρεμεί. Αν ναι, τότε… επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της αποσυμπίεσης.
  12. Πάρε έναν υπνάκο. Ένα από τα αγαπημένα μου. Απλά πάρε έναν υπνάκο για μισή ώρα – θα σε επανασυντονίσει! Ένας υπνάκος είναι σαν ένα κουμπί reset στη ζωή σου. Το πατάς, και κάνεις επανεκκίνηση.

2 σχόλια: