Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Γιατί το Facebook και το Twitter βλάπτουν την υγεία;

 Γυρνάτε κατάκοποι από τη δουλειά στο σπίτι και ανοίγετε τον υπολογιστή, έτσι απλά για σερφάρετε λίγο στο Twitter και στο Facebook. Και οι ώρες κυλούν σα νερό χωρίς να το καταλάβετε. Και νιώθετε και λίγο «πεσμένοι» ψυχολογικά.

 Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί;



Το Facebook ρίχνει την αυτοπεποίθησή μας στα «Τάρταρα»!

Νιώθετε «πεσμένοι»; Αν ναι, μην ανοίξετε το λογαριασμό σας στο Facebook. Σύμφωνα με νέες έρευνες, αποκλείεται να σας φτιάξει το κέφι, πόσο μάλλον αν έχετε πολλούς «φίλους». Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τα αποτελέσματα ερευνών αναφέρουν πως ενώ το Facebook με μια πρώτη ματιά, μοιάζει ως ένα «αθώο» παιχνίδι, στην πραγματικότητα μόνο έτσι δεν είναι.
Και αυτό γιατί μέσω της δραστηριότητας των «φίλων» μας, η αυτοεκτίμησή μας αγγίζει το ναδίρ. Με μια ματιά βλέπουμε κεφάτες φωτογραφίες από το συγκλονιστικό ταξίδι ενός φίλου στο Περού και σκηνές από το χθεσινοβραδινό ξέφρενο πάρτι μιας φίλης, την ίδια στιγμή που εμείς σερφάρουμε άκεφοι βουλιάζοντας στον καναπέ μας… Η σύγκριση μεταξύ της δικής μας «ανιαρής» ζωής και της λαμπερής ζωής του facebook των φίλων μας είναι αναπόφευκτη, αναφέρουν οι επιστήμονες, τονίζοντας μάλιστα πως οι άνθρωποι συνηθίζουν να περηφανεύονται και να ανακοινώνουν τις «λαμπερές» ημέρες τους, κρύβοντας έντεχνα τις «σκοτεινές»…

Το Twitter είναι πιο εθιστικό από το κάπνισμα…
Ακούγεται απίστευτο, όμως σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου του Σικάγο, η ενασχόληση με το twitter, μπορεί όντως να γίνει πολύ πιο εθιστική και από το κάπνισμα!
Σύμφωνα με την έρευνα, ζητήθηκε από 205 άτομα, ηλικίας 18-85 ετών να καταγράψουν τις επιθυμίες τους κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Ανάμεσα στις επιθυμίες αυτές υπήρχαν διαφόρων ειδών εθισμοί, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ο ύπνος και το σεξ (!), αλλά υπήρχε και ένας σχετικά πρόσφατος εθισμός, η ενασχόληση με τα social media. Και εκεί, αποκαλύφθηκε το πραγματικά αναπάντεχο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, δήλωσαν πως μπορούν να ζήσουν χωρίς κάπνισμα ή ποτό αλλά θεωρούν αναγκαίο, το να ασχοληθούν με το twitter, το facebook ή με τα e-mails τους.
Όσο για την αιτία; Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η προτίμηση και ο εθισμός στα social media, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πρόκειται για μια δωρεάν και ευχάριστη ενασχόληση χωρίς εμφανείς αρνητικές συνέπειες, οι οποίες φυσικά και υπάρχουν και δεν είναι άλλες από την κοινωνική απομόνωση και την κατάθλιψη που επιφέρει η υπερβολική ενασχόληση.

Καλύτερα smartphone παρά οδοντόβουρτσα...
Αν για μία εβδομάδα έπρεπε να επιλέξετε ποιο θα κρατήσετε και ποιο θα απαρνηθείτε από τα δύο, smartphone ή οδοντόβουρτσα, τι θα επιλέγατε; Όσο και αν σας σοκάρει η απάντηση που έδωσαν 514 Αμερικανοί σε πρόσφατη έρευνα, είναι πέρα για πέρα αληθινή. Ποσοστό 22% των ερωτηθέντων απάντησε πως μπορεί να ζήσει μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς οδοντόβουρτσα αλλά όχι χωρίς smartphone!
Το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, όσων προτίμησαν το smartphone από την στοματική τους υγιεινή ήταν ακόμη υψηλότερο (40%) για όσους διέθεταν iphone! Τα συμπεράσματα, δικά σας…

http://www.clickatlife.gr/story/ygeia/giati-to-facebook-kai-to-twitter-blaptoun-tin-ugeia?id=2134305 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου