Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οι 9 διατροφικές πηγές... πονοκεφάλου

Εκτός από τους θορύβους, την πίεση στη δουλειά, το άγχος, την αϋπνία κ.ο.κ., οι ημικρανίες σας μπορεί να οφείλονται και στις λάθος επιλογές που κάνετε στη διατροφή σας.

Όσο κι αν δεν περιμένατε ποτέ το σάντουιτς ή το τυρί που έχετε στο πιάτο σας να σας δημιουργήσει πονοκέφαλο πέρα από το να ικανοποιήσει την πείνα σας κι όμως, μπορεί να συμβεί. Γι’ αυτό και στην περίπτωση που οι ημικρανίες αποτελούν πλέον καθεστώς στην καθημερινότητά σας, ίσως θα πρέπει να ελέγξετε αν η διατροφή σας αποτελεί την πηγή του… κακού. Μήπως κάποια από τα παρακάτω βρίσκονται στο καθημερινό σας μενού και κάνουν το κεφάλι σας να πονά;
Τυρί και σοκολάτα: μερικά από τα σνακ που κρύβουν παγίδες
Αν και αυτό που μας προκαλεί ημικρανία μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι πιο κοινοί ένοχοι όσον αφορά το φαγητό είναι η τυραμίνη και η φαινυλεθυλαμίνη. Πρόκειται για δύο αμινοξέα που συναντάμε στη σοκολάτα, στο πολύ ώριμο τυρί (συμπεριλαμβανομένου του ροκφόρ, του τσένταρ, του μπρι και όλων των σκληρών και ώριμων τυριών), στις τροφές από σόγια, στα καρύδια, στο ξίδι, στα εσπεριδοειδή κ.λπ.
Αλκοόλ: μπορεί να σας αφυδατώσει
Προσοχή στα πάρτι και στις βραδινές σας εξόδους! Η μπίρα, το κόκκινο κρασί, το σέρι, το βερμούτ είναι κάποια από τα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες τυραμίνης. Πέραν αυτού, όμως, το αλκοόλ εν γένει μπορεί να δημιουργήσει αφυδάτωση, η οποία αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες ημικρανίας. Θα πρέπει να παρατηρήσετε αν μετά την κατανάλωση αλκοόλ αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους και να προσέχετε να πίνετε αρκετό νερό μαζί με το ποτό σας.
Αποφάγια: πηγές τυραμίνης
Λόγω του ότι η τυραμίνη αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, ειδικά αν το φαγητό δεν φυλάσσεται σωστά, όσοι πάσχουν από ημικρανίες θα πρέπει να αποφύγουν να τρώνε φαγητά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες ημέρες. Το ίδιο θα πρέπει να θυμάστε και σε άλλες περιπτώσεις που πρόκειται να φάτε κάτι το οποίο έχει μείνει πολλή ώρα εκτός ψυγείου, όπως π.χ. σε ένα πάρτι. Αν θέλετε να φυλάξετε φαγητό προκειμένου να το καταναλώσετε άλλη στιγμή, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τη χρήση αεροστεγών συσκευασιών, τάπερ κ.ο.κ.
Νιτρώδες άλας νατρίου: συντηρητικό που βλάπτει
Το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, τα κρέατα σε κονσέρβα και όλα αυτού του τύπου τα κρέατα (ακόμη και τα λουκάνικα σόγιας, γαλοπούλας ή κοτόπουλου) και όλα τα καπνιστά περιέχουν νιτρώδες άλας νατρίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως συντηρητικό ή ως αρωματική ή χρωστική ουσία. Το κακό, όμως, είναι ότι και αυτή η ουσία έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση πονοκεφάλων, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους. Κοιτάξτε τις ετικέτες και επιλέξτε αυτά που δεν περιέχουν το συγκεκριμένο συντηρητικό, ενώ καλύτερα να αποφύγετε τις παραπάνω τροφές όταν τρώτε έξω.
Τανίνες: μια όχι και τόσο αθώα ουσία των φυτών
Σας αρέσει το τσάι, τρώτε συχνά κόκκινα μήλα και αχλάδια, πίνετε χυμό μήλου και ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί πάντα συνοδεύει το γεύμα σας; Τότε αν είστε επιρρεπείς στις τανίνες τους, ενδεχομένως να σας ταλαιπωρούν ημικρανίες μετά την κατανάλωσή τους. Οι τανίνες είναι οι ουσίες (φαινόλες) αυτές που μας αφήνουν μια αίσθηση ξηρότητας στα ούλα όταν καταναλώνουμε τις τροφές που τις περιέχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχετίζονται και με τους πονοκεφάλους.
Διοξείδιο του θείου: άλλο ένα συντηρητικό που κάνει το κεφάλι να πονά
Το διοξείδιο του θείου θα το συναντήσετε στα περισσότερα αποξηραμένα φρούτα (ξερά δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα κ.ο.κ.), στο κρασί (είτε λευκό, είτε άσπρο) και σε πολλές επεξεργασμένες τροφές. Για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα περάσει στον οργανισμό σας, φροντίστε να ελέγχετε τις ετικέτες και να αποφεύγετε τις τροφές που το περιέχουν.
Πρόσθετες ουσίες τροφίμων: μάθετε να τις ξεχωρίζετε
Τα τρόφιμα με πρόσθετες ουσίες αποτελούν επίσης πιθανούς ενόχους που αυξάνουν την πιθανότητα πονοκεφάλου. Ο μοναδικός τρόπος να τις αναγνωρίσετε είναι κοιτώντας τις ετικέτες προσεκτικά και αποφεύγοντας τις τροφές που περιέχουν μονονατρική γλουταμάτη (MSG), εκχύλισμα μαγιάς, υδρολυμένη ή αυτολυμένη μαγιά, υδρολυμένη πρωτεΐνη λαχανικών (HPV), υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (HPP), καζεϊνικό νάτριο, εκχύλισμα kombu (που βρίσκεται συχνά στην Ιαπωνική κουζίνα) κ.ά.
Ασπαρτάμη: γλυκαίνει, αλλά και ταλαιπωρεί…
Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι η ασπαρτάμη, ένα τεχνητό γλυκαντικό, μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες και πονοκεφάλους. Αν, λοιπόν, βρίσκεστε σε δίαιτα και προσπαθείτε να αποφύγετε θερμίδες καταναλώνοντας light αναψυκτικά, επιδόρπια με λίγες θερμίδες και άλλες τροφές ή ποτά που περιέχουν ασπαρτάμη, παρατηρήστε αν μετά την κατανάλωσή τους σας πονάει το κεφάλι, έτσι ώστε να τα αποφεύγετε αν σας πειράζουν.
Καφεΐνη: γιατρεύει ή προκαλεί τον πονοκέφαλο;
Κάποιοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτή, άλλοι όμως έχουν ευαισθησία, με αποτέλεσμα μόλις πίνουν καφέ, τσάι ή άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη να αρχίζουν να βιώνουν σιγά-σιγά πόνους στο κεφάλι. Υπάρχει, όμως, και η πιθανότητα η ίδια ουσία που προκαλεί τον πονοκέφαλο, να βοηθήσει στην καταπολέμησή του όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, γι αυτό θα πρέπει να τεστάρετε τις αντιδράσεις του οργανισμού σας σε αυτή κι αν σας πειράζει να την αποφύγετε.


http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/oi-9-diatrofikes-piges-ponokefalou?id=2127139 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου