Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Αντιμετωπίστε τα οικονομικά προβλήματα με 13 τρόπους

Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι. Όλοι μας λίγο έως πολύ βιώνουμε δύσκολες οικονομικά καταστάσεις. Και όλο αυτό επηρεάζει την ψυχολογία και την συμπεριφορά μας. Δείτε με ποιους τρόπους θα ξαναφτιάξουμε τη διάθεσή μας εν μέσω «οικονομικής βαρυχειμωνιάς».


Η διάθεσή σας δεν έχει πέσει μόνο εξαιτίας της αλλαγής καιρού και του χειμώνα που ήδη έφτασε αλλά ίσως τα οικονομικά προβλήματα σας έχουν στερήσει τον παλιό, καλό σας εαυτό. Περικοπές στους μισθούς, απολύσεις, μειώσεις και δυσκολία αποπληρωμής των χρεών κατακλύζουν την καθημερινότητά μας που μόνο ευχάριστη δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί.
Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν πως η κατάθλιψη που πηγάζει από την οικονομική δυστοκία μπορεί και πρέπει να κατανικηθεί. Αρκεί, να σηκώσετε το κεφάλι και να ξαναπάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Το health.com μας προτείνει πώς.
Μην απομονώνεστε
Το να προσπαθείτε να κρύψετε από όλους την κακή οικονομική σας κατάσταση, μάλλον επιδεινώνει τα πράγματα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Η Lisa Gold, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, αναφέρει, πως η απομόνωση είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. «Αφήστε τους άλλους να μάθουν την κατάστασή σας και μην προσπαθείτε να την ωραιοποιήσετε. Το βάρος γίνεται πιο ελαφρύ όταν το μοιράζεσαι», αναφέρει.
Συζητήστε το
Δεν έχει κανένα νόημα να κρύβεις το πρόβλημά σου από τους δικούς σου ανθρώπους, αναφέρει ο Simon Rego, ψυχολόγος στο ιατρικό κέντρο Montefiore του Bronx. Συζητήστε ανοιχτά το πρόβλημά σας με τους δικούς ανθρώπους και με έκπληξη θα διαπιστώσετε πώς παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι που δεν το είχαν αποκαλύψει ως τώρα.
Επαναδιαπραγματευτείτε
Στην εποχή που διανύουμε όλα είναι ρευστά. Ο μισθός σας δεν είναι αυτός που ήταν, οι οικονομικές σας υποχρεώσεις, επίσης. Μη διστάσετε λοιπόν στιγμή, να ζητήσετε από τις τράπεζες που συνεργάζεστε κάποιο διακανονισμό των οφειλών σας έτσι ώστε και εσείς να είστε συνεπείς ενδεχομένως με μια μικρότερη δόση δανείου αλλά και εκείνοι να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό σας.
Δεχθείτε την τωρινή σας κατάσταση
Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να χάνει τη δουλειά του ή να αναγκάζεται να μετακομίσει σε ένα μικρότερο σπίτι εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο βήμα για να πάμε παρακάτω είναι να δεχθούμε την τωρινή μας κατάσταση. Όσο επώδυνη και αν είναι η παρούσα φάση, αν δεν την δεχθούμε ολοκληρωτικά, δύσκολα θα ξανασηκωθούμε μετά το πέσιμο…
Μην τα βάζετε με τον εαυτό σας
Αν χάσατε πρόσφατα τη δουλειά σας ή αν τα χρέη σας πνίγουν, σίγουρα θα κατηγορείτε διαρκώς τον εαυτό σας. Ο ψυχολόγος Simon Rego ωστόσο, αναφέρει πως δεν πρέπει να φερόμαστε σκληρά στον εαυτό μας ακόμη και με την παραμικρή αφορμή. Στην παρούσα φάση το πιθανότερο είναι να μην φταίτε εσείς για την απόλυσή σας ή για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζετε. Επομένως, το να τα «βάζουμε» με τον εαυτό μας, σίγουρα δεν βοηθά.
Πιάστε χαρτί και μολύβι
Ακούγεται απλοϊκό αλλά σίγουρα βοηθάει. Καταγράψτε με ακρίβεια, τα έσοδα και τα έξοδά σας και πιάστε… ψαλίδι να κόψετε όλα όσα μπορείτε να αποχωριστείτε έστω για ένα διάστημα μέχρι να ορθοποδήσετε. Μπορεί μέχρι σήμερα να θεωρούσατε αναπόσπαστο μέρος της ζωής σας τα μαθήματα τανγκό ή την σαββατιάτικη επιδρομή στα μαγαζιά, όμως θα διαπιστώσετε πως αν ζήσετε έστω και λίγο χωρίς αυτά και εξοικονομήσετε κάποια χρήματα, η ζωή σας θα γίνει λίγο πιο αισιόδοξη.
Ζήστε την στιγμή
Αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας με το να αναρωτιέστε τι λάθη κάνατε και φθάσατε έως εδώ ή τι σας περιμένει αύριο, τότε χάνετε κάτι πολύ σημαντικό: το τώρα.
Δώστε στο μυαλό σας την ευκαιρία να «ανασάνει» με έναν μακρινό περίπατο, λίγο τρέξιμο ή κάποιο μάθημα γιόγκα. Και μην ξεχνάτε πως το παρόν είναι το μόνο που πρέπει να σας απασχολεί στην φάση αυτή.
Φίλοι: το καλύτερο «γιατρικό»
Αν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες, σίγουρα το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη «περικοπές» ακόμη και αν αυτή περιλαμβάνει περικοπές σε εξόδους με φίλους. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας και μην αποφεύγετε τα πράγματα που σας έδιναν χαρά. Δεν υπάρχει άλλωστε κανένας λόγος να τιμωρείτε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να ξεχαστείτε έστω για λίγο και θα διαπιστώσετε πως όλα θα μοιάζουν πιο αισιόδοξα μετά από μια συνάντηση με την παρέα.
Αναγνωρίστε τα λάθη σας
Το να κατηγορείτε συνέχεια τον εαυτό σας για την κατάσταση, σίγουρα δεν οδηγεί πουθενά αλλά ούτε θα πρέπει να ρίχνετε όλο το φταίξιμο στους άλλους. Αν έχετε και εσείς κάποιο μικρό μερίδιο ευθύνης για την τωρινή σας κακή οικονομική κατάσταση, θα πρέπει να το αποδεχθείτε και να το ερευνήσετε προσεκτικά. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να κάνετε τις απαραίτητες εκείνες αλλαγές που θα σας οδηγήσουν σε ένα νέο, ελπιδοφόρο ξεκίνημα.
Κλείστε την τηλεόραση…
Αν παρακολουθήσετε ένα δελτίο ειδήσεων, το σίγουρο είναι πως θα… ψυχοπλακωθείτε. Δυσάρεστες οικονομικές ειδήσεις κατακλύζουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος των ειδήσεων ενώ συχνά και η φρενίτιδα των τηλεοπτικών media που έχουν την τάση να παρουσιάζουν τα πράγματα πολύ πιο «μαύρα» από ότι είναι στην πραγματικότητα, σίγουρα θα σας επηρεάσουν ψυχολογικά. Προτιμήστε να ενημερώνεστε μέσα από πολλές διαδικτυακές ειδησεογραφικές σελίδες όπου επικρατούν πιο «ψύχραιμες» φωνές ή διαβάστε εφημερίδες για να διαμορφώσετε τη δική σας γνώμη για τα πράγματα.
Αποφύγετε τις εξαρτήσεις
Η λύση στο πρόβλημα θα έρθει με σκέψη, ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει εξαιτίας της στεναχώριας και του άγχους σας να καταφύγετε σε κάθε λογής εξαρτήσεις, όπως είναι το κάπνισμα ή η κατανάλωση ποτού. Αυτά θα επιδεινώσουν και δεν θα λύσουν το πρόβλημά σας που το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι μια ακόμη βλαβερή εξάρτηση.
Αποκαταστήστε την επαφή με τις γνωριμίες σας
Το εργασιακό περιβάλλον ίσως ποτέ δεν ήταν δυσκολότερο από ότι σήμερα. Αν οι ατυχείς συγκυρίες σας εξανάγκασαν εκτός επαγγέλματος, τότε μάλλον θα πρέπει να αποκαταστήσετε επαφές με τον κύκλο των επαγγελματικών γνωριμιών σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε ξανά με φίλους και γνωστούς και να τους γνωστοποιήσετε το πρόβλημά σας, τονίζοντας πως βρίσκεστε σε αναζήτηση εργασίας. Έτσι, αυξάνετε κατακόρυφα τις πιθανότητές σας να βρείτε πιο γρήγορα κάποια δουλειά.
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια
Αν υποφέρετε από κατάθλιψη εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων και δεν μπορείτε να την ξεπεράσετε μόνοι σας, μη διστάσετε ούτε στιγμή να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Επειδή ενδεχομένως η κατάστασή σας είναι αρκετά σοβαρή και κανείς δεν μπορεί να σας πει με σιγουριά, πότε θα βελτιωθούν τα πράγματα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια προκειμένου να μην βλάψετε τον εαυτό σας. Και να θυμάστε, πως πάντα μετά τη συννεφιά, βγαίνει ήλιος….

http://www.clickatlife.gr/story/euzoia/antimetopiste-ta-oikonomika-problimata-me-13-tropous?id=2090974

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου