Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Φτάστε τα 100 με έξι απλά βήματα

Μπορεί οι δυσκολίες της καθημερινότητας να σας λυγίζουν, όμως σίγουρα αναζητάτε και εσείς τρόπους για να αυξήσετε το προσδόκιμο διαβίωσής σας και γιατί όχι-να σβήσετε-τα πολυπόθητα εκατό κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων σας. Δείτε πώς.


Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για μακροζωία δεν είναι τα γονίδια, που οι περισσότεροι πιστεύουμε, αλλά η ποιότητα ζωής. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Βρετανικό Περιοδικό Υγείας», σε δείγμα 20.000 βρετανών, έδειξε ότι μπορείς να μειώσεις στο μισό τις πιθανότητες εμφράγματος αν ακολουθήσεις δύο βασικούς κανόνες: να καταναλώνεις πέντε γεύματα από φρούτα και λαχανικά ημερησίως και να αποφεύγεις το κάπνισμα και το αλκοόλ. Εμείς βρήκαμε ακόμη έξι, που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να φτάσουμε μέχρι τα 100.
Παραμείνετε ενεργοί
Στοιχεία δείχνουν ότι σε κοινωνίες, όπου οι άνθρωποι σταματούν να δουλεύουν απότομα, συνήθως εμφανίζουν παχυσαρκία και άλλες χρόνιες ασθένειες μετά τη συνταξιοδότηση. Στην περιοχή Chianti της Ιταλίας, όμως, που οι κάτοικοι είναι αιωνόβιοι, όταν αποσύρονται από τη δουλειά τους συνήθως απασχολούνται με την κηπουρική και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες τους βοηθούν να μένουν ενεργοί μέχρι τα βαθιά γεράματα. Συμπέρασμα: παραμείνετε ενεργοί και μετά τη σύνταξη.
Λιγότερο στρες… περισσότερα χρόνια
Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι που κατάφεραν να ζήσουν μέχρι τα 100 είχαν την τάση να μην εσωτερικεύουν τα προβλήματα που είχαν.
Αν βέβαια το στρες είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό, κάτι που το κάνει ακόμη πιο δύσκολο δηλαδή να αλλάξει, τότε ίσως πρέπει να ανακαλύψτε νέους τρόπους καταπολέμησης του, όπως είναι η γιόγκα, ο διαλογισμός ή απλά μία βαθιά ανάσα. Προσοχή όμως, μέθοδοι όπως φαγητό μπροστά στην τηλεόραση, και το αλκοόλ προκειμένου να ξεχάσουμε τα προβλήματα δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν.
Βούρτσισμα κατά του… εμφράγματος
Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μειώνουν τις πιθανότητες ουλίτιδας και άλλων στοματικών παθήσεων, που προκαλούν βακτήρια.
Τα βακτήρια με τη σειρά τους εισέρχονται, σύμφωνα με επιστήμονες, στο αίμα και προκαλούν φλεγμονή στις αρτηρίες, εντείνοντας τον κίνδυνο για καρδιολογικές παθήσεις.
Άσκηση για νεότητα
Ο καθηγητής και ερευνητής ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, Jay Olshansky, ισχυρίζεται ότι «η άσκηση είναι η μόνη πηγή άντλησης νεότητας που υπάρχει». Έρευνες καθημερινά αποδεικνύουν ότι τα οφέλη από την άσκηση συμβάλλουν στην πνευματική διαύγεια, την καλύτερη διάθεση, την ισορροπία και την ενδυνάμωση των μυών και των οστών. Και επειδή άσκηση δεν είναι μόνο το γυμναστήριο, το καθημερινό περπάτημα για περίπου μισή ώρα έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.
Πρωινό με …ίνες
Πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά για πρωινό, συμβάλλουν στη διατήρηση των ιδανικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Ferrucci.
Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο κίνδυνος για διαβήτη και αυξάνονται αυτόματα οι πιθανότητες για μακροζωία.
Ύπνος για βαθιά γεράματα
Ο ύπνος είναι μία από τις βασικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, μέσω του οποίου το σώμα ρυθμίζει και θεραπεύει τα κύτταρα. Ο καθηγητής Ferrucci και η ομάδα του υποστηρίζουν ότι έπειτα από υπολογισμούς, οι γηραιότεροι άνθρωποι χρειάζονται το λιγότερο 6 ώρες ύπνο προκειμένου, ο οργανισμός να φτάσει σε αυτές τις φάσεις θεραπείας. Επιπλέον τονίζει ότι άνθρωποι που έφτασαν μέχρι τα 100, θεωρούσαν τον ύπνο προτεραιότητα.

http://www.clickatlife.gr/story/euzoia/ftaste-ta-100-me-eksi-apla-bimata?id=2126025 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου