Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Οι 10 τροφές - γιατρικά



 Τα παγωτά μπορεί να είναι υπέρ-απολαυστικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, αλλά χρειάζεστε και θρεπτικές τροφές με… μαγικές υπερδυνάμεις για να σας κρατήσουν όρθιους, υγιείς και να διατηρήσουν τη σιλουέτα σας ενόψει καλοκαιριού.




 Ο Ποπάι προτιμά το σπανάκι και ο σούπερ-Γκούφι τα φιστίκια για να βρει τις υπερδυνάμεις του και να νικήσει το «κακό». Κι όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το «κακό» κυνηγά κι εσάς είτε με τη μορφή κιλών, είτε με τη μορφή προβλημάτων υγείας, το οποίο θα πρέπει να… ξορκίσετε με τις κατάλληλες τροφές – και δεν είναι και λίγες αυτές που έχουν τις δυνάμεις (απαραίτητα θρεπτικά συστατικά) να σας χαρίσουν μια πιο βελτιωμένη σιλουέτα και καλύτερη υγεία αν τις καταναλώνετε συστηματικά.
Σίγουρα, βέβαια, υπάρχουν και οι πολυβιταμίνες, στις οποίες στρέφονται πολλοί, αλλά η κατανάλωση της πραγματικής τροφής και των βιταμινών της, όταν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και με τους σωστούς συνδυασμούς, μπορεί να δώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, τόσο όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, των οστών, του εγκεφάλου, όσο και της σεξουαλικής μας ζωής, αλλά και της σιλουέτας μας. Δείτε ποιες τροφές θα σας δώσουν αποτελέσματα και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή σήμερα κιόλας.

Ανανάς: καταπολεμά τις φλεγμονές
Σίγουρα δεν σας έρχεται συχνά στο μυαλό να αγοράσετε και να καταναλώσετε ανανά στο πλαίσιο της κατανάλωσης φρούτων, μήπως όμως ήρθε η ώρα να τον προσθέσετε στη… φρουτιέρα σας; Ο ανανάς, εκτός από γευστικός είναι πλούσιος σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ένζυμα (ιδιαιτέρως βρομελαΐνη) που βοηθούν το πεπτικό σύστημα και καταπραΰνουν της φλεγμονές, ενώ επίσης προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την αρθρίτιδα και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Με 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια μπορείτε άνετα να τον απολαύσετε 2-3 φορές την εβδομάδα, λαμβάνοντας συν τοις άλλοις βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Στρείδια: μεγαλώνουν γερά… οστά
Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο για τα οστά, ενώ και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση κάποιων απαραίτητων αμινοξέων για την ίδρυση της πρωτεΐνης κολλαγόνου που αποτελεί τη βάση των οστών. Και τα δύο αυτά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα βρίσκουμε στα οστρακοειδή εν γένει, μαζί και με κάλιο, σελήνιο, χαλκό, σίδηρο, ιώδιο, αλλά τα στρείδια ειδικά ξεχωρίζουν για την ιδιότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και να προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη. Μπορεί να μην αποτελούν μια τροφή που θα καταναλώναμε τακτικά, αλλά αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τις υπερδυνάμεις τους, χρειάζεται να τους δίνουμε μια ευκαιρία κάθε εβδομάδα – ή και 2 φορές την εβδομάδα.


Τζίντζερ: τονώνει το ανοσοποιητικό
Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η πιπερόριζα δεν είναι ρίζα, αλλά βλαστός, που σημαίνει ότι περιέχει πολλά ενεργά συστατικά που βελτιώνουν την υγεία. Ανάμεσά τους βρίσκεται η τζιντζερόλη, η οποία σύμφωνα με μελέτες δρα κατά του καρκίνου και συγκεκριμένα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Προσθέστε τη ψιλοκομμένη ή τρίψτε τη στο ψάρι, το κοτόπουλο και τη σούπα όσο πιο συχνά μπορείτε, για να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητές της, αλλά και την πικάντικη γεύση της.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα: αποτρέπουν την οστεοπόρωση
Αν και στους περισσότερους είναι διάσημα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτή τη δράση. Πλούσια σε χαλκό και βάριο μπορούν να δράσουν κατά της οστεοπόρωσης, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν ινουλίνη, μια φυτική ίνα, η οποία όταν διασπάται από τα εντερικά βακτήρια δημιουργεί όξινο περιβάλλον, το οποίο διευκολύνει την απορρόφηση ασβεστίου. Απολαύστε τα σαν σνακ (4-5 δαμάσκηνα) για να βελτιώσετε τα οστά σας και να αυξήσετε την ενέργειά σας σε χρόνο dt.


Φακές: για σεξουαλική υγεία στα… ύψη
Μπορεί στα παιδικά σας χρόνια να κάνατε τα πάντα για να τις αποφύγετε, αλλά πλέον τις έχετε δει με άλλο μάτι, αφού σίγουρα έχετε εκτιμήσει διαφορετικά τόσο τη γεύση τους, όσο και τις ιδιότητές τους. Η νόστιμη σούπα τους, λοιπόν, έχει υψηλή περιεκτικότητα όχι μόνο σε πρωτεΐνη, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο, τα οποία είναι σημαντικά για την καλύτερη σεξουαλική μας υγεία. Μισό φλιτζάνι φακές 2 φορές την εβδομάδα, μάλιστα, υπόσχεται ότι μπορεί να καλύψει τις περισσότερες διατροφικές σας ανάγκες. Αφήστε, λοιπόν, στην άκρη τις παιδικές… ξεροκεφαλιές και απολαύστε τις φακές κάθε εβδομάδα.

Γιαούρτι: τονωτικό μυών
Τα γιαούρτια παρέχουν πρωτεΐνη, φιλική προς τους μυς, αλλά και προβιοτικά που κρατούν το πεπτικό σύστημα υγιές και το ανοσοποιητικό μας δυνατό. Το δικό μας, ελληνικό γιαούρτι, μάλιστα, είναι ακόμη πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα, καλύτερο για την καρδιά και μπορεί να καταναλωθεί σαν ένα δροσερό σνακ ανά πάσα στιγμή, αλλά και να προστεθεί στο πρωινό ή το βραδινό μας.


Αμύγδαλα: ένας ξηρός καρπός με πολλαπλές ιδιότητες
Πλούσια σε ενέργεια, τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε ασβέστιο δυναμώνοντας τα οστά, ενώ ταυτόχρονα «ρίχνουν» την κακή χοληστερόλη, λόγω των φυτικών στερολών τους. Πέραν αυτών, όμως, τα αμύγδαλα είναι ωφέλιμα και στην περίπτωση των διαβητικών, αφού ελέγχουν το σάκχαρο του αίματος και είναι επίσης πλούσια σε αμινοξέα που ενισχύουν την τεστοστερόνη και την ανάπτυξη μυών. Προτιμήστε τα με τη φλούδα τους –καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά- και καταναλώστε το 1/3 ενός φλιτζανιού την ημέρα, για να δείτε σύντομα αποτελέσματα.

Λιναρόσπορος: ο σπόρος της καρδιάς
Πλούσιος σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ο λιναρόσπορος έχει κι άλλο ένα ατού: τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του, τα οποία ελέγχουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, χαρίζοντας μας μακροπρόθεσμα καλύτερη υγεία στην καρδιά. Το λινέλαιο, επίσης, είναι εξίσου ευεργετικό, τόσο για την καρδιά, όσο και για τον εγκέφαλο και αξίζει τον κόπο να το ψάξουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, προκειμένου να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με καλά λιπαρά. Προσθέστε λιναρόσπορο στις σαλάτες, στο φαγητό ή στο γιαούρτι σας και κρατήστε την καρδιά σας γερή για περισσότερο χρόνο.


Πράσινο τσάι: το τέλειο αποτοξινωτικό
Οι μελέτες δεν σταματούν να αποδεικνύουν ότι το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως κατεχίνες, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των περισσότερων τύπων καρκίνου. Ακόμη, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης, τα οποία υποστηρίζουν την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων στο έντερο, που εμποδίζουν την ανάπτυξη «κακών» βακτηρίων, όπως E-coli, σαλμονέλα, κλωστρίδιο. Ακολουθείστε το παράδειγμα των Άγγλων και βάλτε το καθημερινά στο διατροφικό σας πρόγραμμα δύο φορές την ημέρα, έτσι ώστε να λάβετε στο μέγιστο τα οφέλη του. Κι αν ο ζεστός καιρός δεν σας… εμπνέει για ζεστό τσάι, προτιμήστε το κρύο – τα οφέλη του θα συνεχίσουν να σας περιμένουν.

Τόφου: για μυς όλο δύναμη
Παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας και αποτελεί… όαση για τους χορτοφάγους που απέχουν από το τυρί. Το τόφου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, παρέχοντας απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό, όπως επίσης και ισοφλαβόνη (χημικό συστατικό), η οποία βοηθά στην ανάρρωση των μυών μετά την άσκηση. Μια μερίδα τόφου θεωρούνται τα 115 γραμμάρια και αυτή την ποσότητα μπορείτε να καταναλώνετε 1-3 φορές την εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα.

http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/oi-10-magikes-trofes-giatrika?id=2170889


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου